Koffie

De geschiedenis van een pittig boontje

Mysterieuze oorsprong
We weten niet precies wanneer het geheim van de koffieplant is ontdekt. Maar er zijn twee oude verhalen die ons een idee geven over de mogelijke oorsprong.

Arabisch medicijn
Zo was er een Arabische dokter, Rhazes, die de koffieplant rond 900 voor Christus vermeldt als medicijn. Volgens de overlevering beschouwde deze beroemde dokter koffiebessen als goed voor de maag.

Ontdekt door geiten
Het tweede verhaal is een echt fabeltje van ongeveer 300 na Christus. De Ethiopische geitenhoeder Kaldi merkte op een dag dat zijn geiten aten van een plant met rode bessen. Tot zijn verbazing zag de geitenhoeder zijn kudde tot ’s avonds laat energiek rondhuppelen. Kaldi kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Nadat hij zelf van de bessen had geproefd, was ook hij weer helemaal opgekikkerd.
Toen hij zijn verhaal vertelde aan monniken uit een nabijgelegen abdij, zagen zij er het middel in om wakker en alert te blijven tijdens nachtelijke gebedsmomenten.
Per toeval merkten de monniken dat je de bonen kon branden en er een lekker drankje mee kon brouwen. Koffiebonen en hun extract werden van toen af gezien als een echt luxe genotsmiddel.

Jemen: koffie verbouwen
Het eerste georganiseerd verbouwen van koffie dook op in de terrastuinen van Jemen. Met de hulp van Islamitische pelgrims die naar Mekka en Medina reisden zag het gebruik van koffie ook het levenslicht in het Nabije Oosten.
Later verspreidde het verbouwen van koffie zich ook naar Arabia en Egypte. Koffie drinken (of ‘kahweh’) werd daar al snel een dagelijkse gewoonte.

Koffiehuizen in Europa
Vanaf de zeventiende eeuw geurde het ook in Europa naar koffie: de populariteit van het drankje groeide zeer snel. Overal doken koffiehuizen op, vooral in Italia, Groot-Brittannia, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Het 1e koffiehuis, Cafe Florian, dateert uit 1645 in Venetie.

Koffie wereldwijd
Vroeg in de achttiende eeuw introduceerden de Nederlanders koffie in Indonesia. De Fransen namen plantjes mee naar Martinique en de Spanjaarden startten plantages op de Caribbean, in Centraal Amerika en Brazilia. Tegenwoordig is BraziliĆ« ’s werelds grootste koffieproducent, gevolgd door Vietnam, Colombia en Indonesie. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel andere landen, 80 koffieproducerende landen, waar koffie in kleinere aantallen geproduceerd wordt en zijn er wereldwijd 25 miljoen koffieboeren.
Wereldwijd verdienen meer dan twintig miljoen mensen hun brood met werken in de koffie-industrie of gerelateerde bedrijven.
Dagelijks worden er wereldwijd 2.25 miljard kopjes koffie gedronken waarbij de Finnen absoluut koploper zijn.